Museum Obscurum - ikke for sarte sjæle

I sommeren 2017 fandt Museum Lolland-Falster under renoveringen af sine gamle bygninger i Færgestræde et for museet ukendt rum.
 
Ved en gennemgang af skabene og kasserne i rummet viste det sig, at disse rummede en fantastisk samling. Fra museets arkiver fandt vi ud af, at der måtte være tale om en arvesag fra en lokal rigmand ved navn Cornelius S. C. Rödder. Han var en handelsmand, samler, rigmand og globetrotter, men levede en relativt skjult tilværelse.
 
”Under sine rejser indsamlede han utrolige genstande. Lige fra nærmest souvenirlignende genstande til mere eksotiske og mystiske genstande, fra samurairustning og shamanstokke over diverse udstoppede dyr som næbdyr og kuglefisk, kranier fra fx aber og sabeltiger og videre til …. ja… til hvad? Noget, der ligner fe-mumier, varulve i præparat og noget, han kalder skovbarnet. Alt i alt samlede han mærkværdigheder. Indholdet af Cornelius’ samling var enestående, chokerende og fascinerende og får en til at stille spørgsmålet: kan dette være sandt?”  Leif Plith Lauritsen, Bygningsansvarlig, Museum Lolland-Falster
 
Ud fra dagbøger, notater og beretninger har vi kunnet genskabe dele af Cornelius’ lejlighed. I lejligheden havde Cornelius udstillet alt, hvad han havde samlet. Nogle ting var åbenbare og stod fremme i Cornelius' almindelige stuer. Andre var placerede i, lad os kalde det ”hemmelige rum”, hvortil man som almindelig gæst ikke havde adgang. I disse rum udstillede han sin mere mørke samling. Heraf navnet for udstillingen ”Museum Obscurum”, der kan oversættes til det dunkle museum.
 

 

Hvor: 

Hos aktøren
Falsters minder

Klassetrin: 

  • 7. klasse
  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse

Fag: 

  • Dansk
  • Historie

Pris: 

Gratis. Meld jeres besøg til brj@museumlollandfalster.dk. Ved omvisning, 550 kr. pr. påbegyndt time